**A Junk Seller**

*Questions with (*) sign are open ended questions.*

Page 60

(*) Have you ever met a kabariwali- a woman who sells junk?

(*) What about you? Do you also find Maths difficult?

No, I didn’t find Maths difficult.

(*) What is the most difficult thing in your Maths book?

I find division difficult.

(*) What do you think is the easiest lesson?

All lessons are easy if we do more practice.

Page 61

Find out: how much for a cup of tea?

Ask people and find out the cost of a cup of tea.

At a tea stall: __Rs 10__.

At a hotel: __Rs 50__

If a person who runs a tea stall earns Rs 30 a day, how much he will earn in 10 days?

Earning in 1 day – Rs 30

Earning in 10 days = 30 X 10

= 300

And in a month?

Earning in 1 day – Rs 30

Number of days in a month = 30

Earning in a month = 30 X 30

= 900

How did you get the answer? Discuss

We get the answer by multiplying earning of a day by total number of days.

Find out: what is a loan?

Have you ever heard of someone taking a loan? For what?

Yes, I had heard of a person taking a loan. He took the loan for the repair of his shop.

How much loan was taken?

He took the loan of Rs 25000

How much money was paid back?

He paid Rs 30000 after one year.

Hariya: I have taken a loan of Rs 300 from a bank for six months. I will pay Rs 51 every month to the bank.

Babu: But I have taken a loan of RS 300 from Chunnilal. After six months, I will pay back Rs 360.

Who has to pay back more – Hariya or Babu?

Hariya: loan = Rs 300

Amount to be paid every month = Rs 51

Number of months = 6

Total money paid back = 51 X 6

= Rs 306

Babu has paid Rs 360.

Therefore, babu has to pay back more.

Page 62

I have 9 rickshaws of my own. I give the rickshaws on rent, each for Rs 20 a day. On Sundays, I do not take any money for them.

How much does Kiran earn from 9 rickshaws in a day?

For 1 rickshaw she gets Rs 20 per day.

So for 9 rickshaws, she will earn Rs __180__.

How did you do it?

Rent for 1 rickshaw per a day = Rs 20

Number of rickshaw = 9

Rent earned from 9 rickshaws = 20 X 9

= 180.

Page 63

In a week how much does Kiran earn from one rickshaw?

There are 7 days in a week but she did not charge rent on Sundays.

Therefore, number of days = 6

Kiran earns Rs 20 in one day.

Money earned by Kiran in one week = 6 X 20

= Rs 120.

Do it mentally and write the answers.

2 X 6 = __12__ 4 X 80 = __320__

20 X 6 = __120 __ 4 X 81 = __324__

2 X 60 = __120__ 9 X 25 = __125__

3 X 42 = __126__ 31 X 9 = __279__

How much to pay for this junk?

How much kiran pay for 31 kg of newspaper?

Cost of 1 kg newspaper = Rs 5

Weight of newspaper = 31 kg

Total cost = 31 X 5

= Rs 155

Kiran has to pay Rs 155 for 31 kg of newspaper.

Page 64

How much will Kiran pay for 42 kg of newspaper?

Cost of 1 kg newspaper = Rs 5

Weight of newspaper = 42 kg

Total cost = 42 X 5

=Rs 210.

Kiran has to pay Rs 210 for 42 kg of newspaper.

Also find the cost of:

a). 22 kg of plastic

Cost of 1 kg plastic = Rs 10

Weight of plastic = 22 kg

Total cost = 22 X 10

= Rs 220.

b). 23 kg of waste paper

Cost of 1 kg waste paper = Rs 4

Weight of waste paper = 23 kg

Total cost = 23 X 4

= Rs 92

c). 12 kg of iron

Cost of 1 kg iron = Rs 12

Weight of iron = 12 kg

Total cost = 12 X 12

=Rs 144.

Guess the total money Kiran will pay to the junk collectors? – will it be more than 600 or less than 600

Cost of 42 kg newspaper = Rs 210

Cost of 22 kg plastic = Rs 220

Cost of 23 kg waste paper = Rs 92

Cost of 12 kg iron = Rs 144

Total = 210 + 220 + 92 + 144

= Rs 666

Kiran will pay more than Rs 600

Page 65

A). How much will Dinu pay for 63 kg plastic?

The rate of 1 kg plastic = Rs 12

Weight of plastic = 63 kg

The cost of 32 kg plastic = 63 X 12

= Rs 756

Kiran bought 1 kg of plastic for Rs 10, but sold 1 kg plastic for Rs 12. How much money does she earn on selling 1 kg plastic?

Rs 2

So how much money does she earn for 63 kg?

Rs 2 X 63 = Rs 126

Page 66

B). Kiran sell 32 kg of iron.

How much money will Dinu pay for 32 kg iron?

Price for 1 kg of iron = Rs 14

Weight of iron = 32 kg

Dinu will pay the money = 32 X 14

= Rs 448

Kiran buys 1 kg of iron for Rs 12 but sells it for Rs 14.

How much does she earn when she sells 32 kg of iron?

Profit made by Kiran on 1 kg of iron = 14 – 12 = 2

Profit made by Kiran on 32 kg of iron = 32 X 2

= Rs 64.

C). What will Dinu pay for 152 kg newspaper?

The rate of 1 kg newspaper = Rs 6

Weight of newspaper = 152 kg

Cost of 152 kg newspaper = 152 X 2

= Rs 304.

I bought 1 kg newspaper for Rs 5 but sold it for Rs 6. How much money did I earn by selling 152 kg of newspaper?

Money earned by selling 1 kg of newspaper = 6 – 5 = 1

Money earned by selling 152 kg of newspaper = 152 X 1

= 152

D). What does Dinu pay for brass?

How much money will Dinu pay 4 kg brass?

Rate of 1 kg brass = Rs 180

Weight of brass = 4 kg

Cost of 4 kg brass = 180 X 4

= Rs 720

Page 67

First, guess the answer and then calculate:

a). 37 X 18 = 666

b). 45 X 24 = 1080

c). 69 X 52 =

d). 77 X 55 =

e). 142 X 5 =

f). 382 X 3 =

g). 2 X 175 =

h). 4 X 206 =

page 68

Fill my Diary

Later she paid Rs 919 to the junk collectors. When she sold the junk she got some notes and coins from Dinu. Now you make a record in her diary. Find out how much she earned this time.

Money I got,

5 X Rs 100 = 500

1 X Rs 50 = 50

9 X Rs 20 = 180

18 X Rs 10 = 180

28 X Rs 5 = 140

Total Amount = 1050

Money I got = Rs 1050

Money I paid= Rs 919

Money I earned = Rs 131

Click here for the solutions of

Chapter 5: The Way The World Looks

Chapter 1: Building With Blocks